Whiskykola

Kola med en mild smak av whisky.

  • 3 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk kakao
  • 3 msk whisky
  • 50 gram mandelmassa


Rör samman alla ingredienserna utom mandelmassan. Blanda mandelmassa och whisky och låt den dra medan kolan kokar. Koka upp kolasmeten och låt småkoka i cirka 15 minuter. När smeten håller för kulprovet, tillsätt whiskyn och mandelmassan. Ta bort grytan från plattan och rör väl. Häll upp smeten på bakplåtspapper i en mindre långpanna eller ugnsform. Skär i bitar när kolan stelnat något.



Kommentar av tina
10 december 2012

Kan man utesluta mandelmassan?

Kommentar av Kajsa
5 december 2012

Gick jättebra tills jag hade i mandelmass-blandningen, då vägrar den stelna. Vad kan man göra utan att förstöra den goda smaken?

Kommentar av osignerat
15 oktober 2012

20min minst

Kommentar av Otålig
22 december 2011

15 min!! Hur är det möjligt

Kommentar av mmmmmm
19 december 2009

Testade med en singel malt, lite mer rökig, nästan en synd att ha i kola, men dj..... vad det blev gott

Svar av Stina
8 augusti 2011

Hur gammal är du?

Borde du dricka whisky redan?

Hmm...

Kommentar av Anna-Lena
17 mars 2008

Whiskyn sätter verkligen pricken över i:t och dessutom livar den upp vilket kafferep som helst!


Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se


Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

Kladdkakan är en av våra mest uppskattade kakor. Inte så konstigt - lättbakad, snabblagad och alltid god!

Prova ett nytt recept där en mjuk och kladdig chokladfyllning bakas av i mör pajdeg. Chokladpajen blir en lite elegantare variant av chokladkaka, som platsar både som fika och finare efterrätt.

En kaka som trollar fram solsken den mest regnvåta höstdag! Kanske en ny favorit?

 kladdkakor.se