Whiskykola

Kola med en mild smak av whisky.

  • 3 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk kakao
  • 3 msk whisky
  • 50 gram mandelmassa


Rör samman alla ingredienserna utom mandelmassan. Blanda mandelmassa och whisky och låt den dra medan kolan kokar. Koka upp kolasmeten och låt småkoka i cirka 15 minuter. När smeten håller för kulprovet, tillsätt whiskyn och mandelmassan. Ta bort grytan från plattan och rör väl. Häll upp smeten på bakplåtspapper i en mindre långpanna eller ugnsform. Skär i bitar när kolan stelnat något.



Kommentar av tina
10 december 2012

Kan man utesluta mandelmassan?

Kommentar av Kajsa
5 december 2012

Gick jättebra tills jag hade i mandelmass-blandningen, då vägrar den stelna. Vad kan man göra utan att förstöra den goda smaken?

Kommentar av osignerat
15 oktober 2012

20min minst

Kommentar av Otålig
22 december 2011

15 min!! Hur är det möjligt

Kommentar av mmmmmm
19 december 2009

Testade med en singel malt, lite mer rökig, nästan en synd att ha i kola, men dj..... vad det blev gott

Svar av Stina
8 augusti 2011

Hur gammal är du?

Borde du dricka whisky redan?

Hmm...

Kommentar av Anna-Lena
17 mars 2008

Whiskyn sätter verkligen pricken över i:t och dessutom livar den upp vilket kafferep som helst!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

bakabullar.se

Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

bakapizza.se


Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

Vare sig man bakar vanliga lussekatter med enbart smör eller varianten med kesella gäller det att knåda degen och låta dem jäsa ordentligt för ett bra resultat. Att variera genom att baka i olika former är roligt - det finns massor av idéer att hämta från gamla förebilder: kusar, prästens hår och solvagnar är bara några. Tänk bara på att lägga ungefär jämnstora bullar på samma plåt, så de blir färdiga samtidigt!
Saffran är en fantastisk smaksättare värd sin vikt i guld. En riktigt rejäl butterkaka med saffran, fylld med glöggkokta russin och torkade aprikoser blir maffig fika till julbordet eller kaffebrickan vid Luciafirandet!

 julkakor.se