Whiskykola

Kola med en mild smak av whisky.

  • 3 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk kakao
  • 3 msk whisky
  • 50 gram mandelmassa


Rör samman alla ingredienserna utom mandelmassan. Blanda mandelmassa och whisky och låt den dra medan kolan kokar. Koka upp kolasmeten och låt småkoka i cirka 15 minuter. När smeten håller för kulprovet, tillsätt whiskyn och mandelmassan. Ta bort grytan från plattan och rör väl. Häll upp smeten på bakplåtspapper i en mindre långpanna eller ugnsform. Skär i bitar när kolan stelnat något.



Kommentar av tina
10 december 2012

Kan man utesluta mandelmassan?

Kommentar av Kajsa
5 december 2012

Gick jättebra tills jag hade i mandelmass-blandningen, då vägrar den stelna. Vad kan man göra utan att förstöra den goda smaken?

Kommentar av osignerat
15 oktober 2012

20min minst

Kommentar av Otålig
22 december 2011

15 min!! Hur är det möjligt

Kommentar av mmmmmm
19 december 2009

Testade med en singel malt, lite mer rökig, nästan en synd att ha i kola, men dj..... vad det blev gott

Svar av Stina
8 augusti 2011

Hur gammal är du?

Borde du dricka whisky redan?

Hmm...

Kommentar av Anna-Lena
17 mars 2008

Whiskyn sätter verkligen pricken över i:t och dessutom livar den upp vilket kafferep som helst!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se


Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

Den som har en vinbärsbuske i trädgården vet att det sällan blir någon brist på bär. Då är det förstås bra att ta vara på bären och koka rödvinbärssaft eller svartvinbärssylt! Avvara några nävar av de färska bären och baka svartvinbärsmuffins med kokos eller vinbärspaj. Riktigt smakrik mynta är väldigt god med svartvinbär i en paj, men sockra inte för mycket! Låt syrligheten framträda.

 smakakor.se