Varför blir kolan grynig?

Jag blir tokig. Försöker göra kola. Gör kultestet och kolan stelnar fint men när jag låter den stelna på plåt så blir den grynig. Hur hård ska kulan bli? Vad gör jag för fel?

När jag testade med choklad i så separerade sig chokladen. vad gör jag åt det?

- Jelly

Att kolan sockrar sig är ett problem man råkar ut för ibland.

Prova något av dessa sätt (inte alla på en gång!) för att minska risken för sockring:

Rör inte så mycket i kolan, när sockret väl löst sig. Tillsätt 1-2 msk glukos (finns på apoteket) eller honung vid kokningen. Tillsätt en tsk ättikssprit innan den färdiga kolan hälls upp för att svalna.

Om kulprovet: Det räcker med att du kan forma smeten till en kula.

Lycka till!



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av ebba
5 december 2012

tack för tipset!




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se