Varför blir kolan grynig?

Jag blir tokig. Försöker göra kola. Gör kultestet och kolan stelnar fint men när jag låter den stelna på plåt så blir den grynig. Hur hård ska kulan bli? Vad gör jag för fel?

När jag testade med choklad i så separerade sig chokladen. vad gör jag åt det?

- Jelly

Att kolan sockrar sig är ett problem man råkar ut för ibland.

Prova något av dessa sätt (inte alla på en gång!) för att minska risken för sockring:

Rör inte så mycket i kolan, när sockret väl löst sig. Tillsätt 1-2 msk glukos (finns på apoteket) eller honung vid kokningen. Tillsätt en tsk ättikssprit innan den färdiga kolan hälls upp för att svalna.

Om kulprovet: Det räcker med att du kan forma smeten till en kula.

Lycka till!



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av ebba
5 december 2012

tack för tipset!




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

bakakaka.se

Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

pannkakor.se


Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

Risotto som sakta koka samman är bekvämmat av högsta klass. Enkel att lyckas med, lätt att passa och framförallt lätt att variera.
Smaksätt risotton med fänkål och ruccola eller champinjoner och ärtor och du har en god vegetarisk rätt som fungerar både som huvudrätt eller tillbehör.
Laga risotto med klassiska smaksättare som bacon eller salami. Eller gör en kryddig risotto med timjan och paprika som ger smak. Ett perfekt tillbehör till både kött och fågel. Eller helt enkelt som den är – serverad med en god sallad och bröd!

 risotto.nu