Varför blir kolan grynig?

Jag blir tokig. Försöker göra kola. Gör kultestet och kolan stelnar fint men när jag låter den stelna på plåt så blir den grynig. Hur hård ska kulan bli? Vad gör jag för fel?

När jag testade med choklad i så separerade sig chokladen. vad gör jag åt det?

- Jelly

Att kolan sockrar sig är ett problem man råkar ut för ibland.

Prova något av dessa sätt (inte alla på en gång!) för att minska risken för sockring:

Rör inte så mycket i kolan, när sockret väl löst sig. Tillsätt 1-2 msk glukos (finns på apoteket) eller honung vid kokningen. Tillsätt en tsk ättikssprit innan den färdiga kolan hälls upp för att svalna.

Om kulprovet: Det räcker med att du kan forma smeten till en kula.

Lycka till!



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av ebba
5 december 2012

tack för tipset!




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se

Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

kaffedrinkar.se


Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

Ärtor har odlats här i norden långt tillbaka i tiden, och torsdags-ärtsoppan är en rätt som faktiskt kan kallas klassisk. Och nog är det mat som både mättar och värmer utmärkt i november!

Serverad med grovkorning senap och gärna rågbröd till. Ärtsoppa med fläsk eller vegetarisk väljer vi efter tycke och smak.

Vill du ha lite variation så prova ett nytt sopprecept. En vegetarisk röd linssoppa, eller en värmande svampsoppa

kanske? Den som gillar fisk väljer förstås fisksoppa,

och den frusne blir varm av en mustig kycklingsoppa!

Oavsett vilken soppa som faller dig bäst i smaken blir måltiden

inte komplett om den inte avslutas med pannkakor! Omväxling? Prova ett recept på grahamspannkakor,

gott och lite nyttigare. Värmande måltid på er!

 sopprecept.se