Vaniljkola

Vanilj är som gjort för kola. Prova själv!
 

  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk äkta vanilj (pulver)


Koka samman alla ingredienserna utom vaniljen, gärna i en tjockbottnad kastrull. Rör väl medan kolan kokar. Gör kulprovet efter cirka 20 minuter. Använder du en termometer bör temperaturen ligga runt 120-130 grader. När smeten klarar ett kulprov rörs vaniljen i och sedan kan kolan slås upp på smörat bakplåtspapper. Låt svalna och klipp i bitar. Lägg upp bitarna på smörpapper och förvara svalt.
 



Kommentar av Vaniljälskaren
22 december 2011

Om inte kultestet fungerar hur länge ska man då vänta innan man provar igen?

Redaktionens kommentar
Vänta ett par minuter mellan kulproven tills kulan tar form. En termometer är dock oslagbar. Lycka till!
Kommentar av Karl
11 augusti 2011

skulle vilja ha receptet.....

sänd hjärna till hem..........

Karl.

jesperbjors@yahoo.se

Kommentar av Viktoria / kunglig på besök
27 mars 2011

Helt fantastiskt gott!

Kommentar av Johanna
18 december 2010

Grymt god och lättgjord kola! Superbra med äkta vanilj också och inte massa vanillin-fusk :)

Kommentar av GötteGrisen
16 november 2009

Verkar gott C:

Svar av lillaludde
21 december 2009

mums

Svar av GötteGrisen2
16 november 2009

Tycker jag med XD

Kommentar av julälskaren elsa och ellen :)
28 november 2009

hej vad god kola blev. Inte för att jag gjorde den men det var min kompis som gjorde dom :) :P '

PS nu ska jag ta en kola :) <3

Kommentar av Anna
6 december 2009

jag gjorde dom just, men dom smakar knäck...

ska dom gör det? eller är det jag som har misslyckats ned dom :) haha

Kommentar av Alex
20 december 2009

Bra

Kommentar av Hanna
21 december 2009

Går att göra mjölkfri variant med Oatleys matlagningsbas (13 %) istället för vispgrädde och mjölkfritt margarin istället för smör. Smakade gott och blev bra konsistens vid 124 grader.

Kommentar av Ellie
21 december 2009

Gjorde kolan med en kompis!

Superbra resultat!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

halloweenrecept.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se


Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

I kakälskarens hjärta finns ett speciellt rum för småkakan. Och efter att i många år ha levt en undanskymd tillvaro i kakburkar och på kafferep är den nu mera älskad än någonsin. Chokladbröd, finska pinnar eller syltkakor kan aldrig vara fel. Själv vill jag slå ett slag för en klassisk kringla! Dessa enkla små läckerheter bakas alltför sällan. Baka kringlor med ägg och bakpulver eller gör goda kringlor med jäst som får jäsa och bli luftiga. Småkakor är storslaget, kringlor är krångelfritt!

 bakakaka.se