Smörkola

Äkta vanilj och lite havssalt höjer denna smörkola från mängden. Lätt att koka, lätt att älska.

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker (180 g)
  • 1 dl ljus sirap (140 g)
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver
  • 1/2-1 krm havssalt eller flingsalt


Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka samman på medelvärme i cirka 20 minuter. Rör inte för ofta eller för snabbt. Kontrollera att temperaturen är cirka 122-125 grader (lägre temperatur ger mjukare kola, högre ger hårdare) eller gör kulprovet för att kontrollera att kolan är färdig. Slå upp i en form klädd med smörat bakplåtspapper. Låt svalna innan kolan klipps eller skärs i bitar. Slå in eller lägg på bakplåtspapper och förvara i lufttät burk i rumstemperatur.



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Bea
28 november 2015

3 dl socker blir väl 270gram. Vilken siffra är rätt?

Kommentar av fhg
21 december 2012

coolt

Svar av fhg
21 december 2012

gott

Kommentar av Mormor
10 december 2012

Jag prövade och lägga ner lite Nutella! Väldigt god smak! Bra recpet!

Redaktionens kommentar

Kul idé!

Kommentar av Anynom
10 december 2012

Ett mycket Bra recpet!

Kommentar av Anonym
1 december 2012

Måste man rulla dom i florsocker och ska man ha de i kylen?

Redaktionens kommentar
Du måste inte ha florsocker men det gör att de klibbar mindre. Samma sak med förvaringen - svalt gör dem fastare.
Svar av Namn/signatur
5 december 2012

Nej det måste man inte alls

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av albin h
16 november 2019

jo man måste rulla dom i florsocker, annars går världen under

Kommentar av osignerat
23 december 2011

Jättegod kola blev det. Bästa jag gjort iallafall, lagom seg och man kan lätt skära dem.!

Kommentar av E-Magnusson
10 augusti 2011

vådå blir det här en sån kola som inte ä seg dåh elr ? =S

Svar av Namn/signatur
19 december 2011

nej?

Kommentar av M
22 juli 2011

Vad blir det för skillnad på att andvända ljus/mörk sirap! köpt fel!

Svar av MR Bean
28 december 2011

det sperlar ingen rrrrroooolll

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av albin h
16 november 2019

skillnaden blir att kolan blir gjort på mörk sirap. mig går det inte att lura

Kommentar av osignerat
30 december 2010

Hur länge håller hemmagjord kola i kylen?

Kommentar av Thea
20 december 2010

Hur mycket kola blir det?

Svar av Namn/signatur
13 april 2011

En stor kola eller ett antal mindre kolor helt beroende på hur stora man skär dem.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | Nästa »


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

kladdkakor.se

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se