Smörkola

Äkta vanilj och lite havssalt höjer denna smörkola från mängden. Lätt att koka, lätt att älska.

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker (180 g)
  • 1 dl ljus sirap (140 g)
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver
  • 1/2-1 krm havssalt eller flingsalt


Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka samman på medelvärme i cirka 20 minuter. Rör inte för ofta eller för snabbt. Kontrollera att temperaturen är cirka 122-125 grader (lägre temperatur ger mjukare kola, högre ger hårdare) eller gör kulprovet för att kontrollera att kolan är färdig. Slå upp i en form klädd med smörat bakplåtspapper. Låt svalna innan kolan klipps eller skärs i bitar. Slå in eller lägg på bakplåtspapper och förvara i lufttät burk i rumstemperatur.



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Bea
28 november 2015

3 dl socker blir väl 270gram. Vilken siffra är rätt?

Kommentar av fhg
21 december 2012

coolt

Svar av fhg
21 december 2012

gott

Kommentar av Mormor
10 december 2012

Jag prövade och lägga ner lite Nutella! Väldigt god smak! Bra recpet!

Redaktionens kommentar

Kul idé!

Kommentar av Anynom
10 december 2012

Ett mycket Bra recpet!

Kommentar av Anonym
1 december 2012

Måste man rulla dom i florsocker och ska man ha de i kylen?

Redaktionens kommentar
Du måste inte ha florsocker men det gör att de klibbar mindre. Samma sak med förvaringen - svalt gör dem fastare.
Svar av Namn/signatur
5 december 2012

Nej det måste man inte alls

Kommentar av osignerat
23 december 2011

Jättegod kola blev det. Bästa jag gjort iallafall, lagom seg och man kan lätt skära dem.!

Kommentar av E-Magnusson
10 augusti 2011

vådå blir det här en sån kola som inte ä seg dåh elr ? =S

Svar av Namn/signatur
19 december 2011

nej?

Kommentar av M
22 juli 2011

Vad blir det för skillnad på att andvända ljus/mörk sirap! köpt fel!

Svar av MR Bean
28 december 2011

det sperlar ingen rrrrroooolll

Kommentar av osignerat
30 december 2010

Hur länge håller hemmagjord kola i kylen?

Kommentar av Thea
20 december 2010

Hur mycket kola blir det?

Svar av Namn/signatur
13 april 2011

En stor kola eller ett antal mindre kolor helt beroende på hur stora man skär dem.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | Nästa »


Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

bakatårta.se

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com


Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

Vem behöver inte lite extra värme när det snöblandade regnet piskar mot rutan? Baka en omgång goda, hembakade pitabröd och gör en läcker middag!

Pitabröden är lätta att lyckas med och det är alltid lika kul att se hur det "blåser upp sig" i ugnen!

Fyll med din favoritfyllning. Grönsaker, sallader, köttfärs, ostar, oliver, bönor och vitlöksås... Kanske auberginedipp eller kikärtor? Som alltid är det bara fantasin som är gränsen. Gränslöst god helg önskar pepparochsalt!

 hembakatbrod.se