Nötkola

Kola passar bra med lite krisp i!

 

  • 2 ½ dl matlagningsgrädde
  • 3 dl socker
  • 50 g smör
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • 3 msk kakao
  • 1 krdm salt
  • 1 tsk ren vanilj
  • 75 gram hasselnötter


Koka samman alla ingredienserna utom nötterna. Låt kolan koka cirka 15 minuter, undertiden kan du rosta hasselnötskärnorna lätt i ugnen på hög värme, eller i en stekpanna på spisen. Hacka nötterna grovt. När kolan nått 125-130 grader (eller håller för ett kulprov) rörs nötterna i.
Kolan slås upp på smörpapper eller i små knäckformar och ställs svalt till den stelnat. Skär eller klipp kolan när den blir svalnat.



Kommentar av hanna
20 mars 2010

hahah ja :)

Kommentar av Olle
8 januari 2009

Ja det tog nog nästan 2 timmar! Men gott blev det! : )

Kommentar av ELIN
7 december 2008

skulle snarare säga 1 timme och 15 minuter hehe :D


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se

Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

scones.se


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se