Nötkola

Kola passar bra med lite krisp i!

 

  • 2 ½ dl matlagningsgrädde
  • 3 dl socker
  • 50 g smör
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • 3 msk kakao
  • 1 krdm salt
  • 1 tsk ren vanilj
  • 75 gram hasselnötter


Koka samman alla ingredienserna utom nötterna. Låt kolan koka cirka 15 minuter, undertiden kan du rosta hasselnötskärnorna lätt i ugnen på hög värme, eller i en stekpanna på spisen. Hacka nötterna grovt. När kolan nått 125-130 grader (eller håller för ett kulprov) rörs nötterna i.
Kolan slås upp på smörpapper eller i små knäckformar och ställs svalt till den stelnat. Skär eller klipp kolan när den blir svalnat.



Kommentar av hanna
20 mars 2010

hahah ja :)

Kommentar av Olle
8 januari 2009

Ja det tog nog nästan 2 timmar! Men gott blev det! : )

Kommentar av ELIN
7 december 2008

skulle snarare säga 1 timme och 15 minuter hehe :D


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu


Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

Frön och nötter ger smak åt de flesta bakverk. Använd skalade solrosfrön för att baka nötiga limpor och grova surdegsbröd. Rosta dem i en het panna och strö fröna över salladen. Eller använd dem som smakhöjare och bas i läckra solrosbollar. Till fikat passar lättbakade småkakor alltid bra! En variant på russinkakor med solrosfrön och grahamsmjöl ger härligt nötig smak. Helt utan nötter.

 bakakaka.se