Nötkola

Kola passar bra med lite krisp i!

 

  • 2 ½ dl matlagningsgrädde
  • 3 dl socker
  • 50 g smör
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • 3 msk kakao
  • 1 krdm salt
  • 1 tsk ren vanilj
  • 75 gram hasselnötter


Koka samman alla ingredienserna utom nötterna. Låt kolan koka cirka 15 minuter, undertiden kan du rosta hasselnötskärnorna lätt i ugnen på hög värme, eller i en stekpanna på spisen. Hacka nötterna grovt. När kolan nått 125-130 grader (eller håller för ett kulprov) rörs nötterna i.
Kolan slås upp på smörpapper eller i små knäckformar och ställs svalt till den stelnat. Skär eller klipp kolan när den blir svalnat.



Kommentar av hanna
20 mars 2010

hahah ja :)

Kommentar av Olle
8 januari 2009

Ja det tog nog nästan 2 timmar! Men gott blev det! : )

Kommentar av ELIN
7 december 2008

skulle snarare säga 1 timme och 15 minuter hehe :D


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

sopprecept.se

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se


Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

Doften av nybakade kanelbullar som fyller köket kan göra både vuxna och barn helt saliga. Och locka fram helt oanade förmågor när det gäller hur många bullar vi kan stoppa i oss...

Själv bakar jag gärna en omgång klassiska kanelbullar, med eller utan pärlsocker, och njuter dem varma till latte eller svart te.

Kanelbullen är så självklar som fikabröd att den ibland kommer bort bland alla andra kakor. Eller så plågar vi våra smaklökar och äter den först efter att den varit fryst och uppvärmd... Nej, bjud dig själv på det enkla men goda, njut bullen helt nybakad!

Oavsett om du vill baka klassiska kanelbullar eller väljer någon annan variant så får du bra tips inför bullbaket på bakabullar.se.

Klassisk och god fika! Önskar pepparochsalt.se.

 bakabullar.se