Nötkola

Kola passar bra med lite krisp i!

 

  • 2 ½ dl matlagningsgrädde
  • 3 dl socker
  • 50 g smör
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • 3 msk kakao
  • 1 krdm salt
  • 1 tsk ren vanilj
  • 75 gram hasselnötter


Koka samman alla ingredienserna utom nötterna. Låt kolan koka cirka 15 minuter, undertiden kan du rosta hasselnötskärnorna lätt i ugnen på hög värme, eller i en stekpanna på spisen. Hacka nötterna grovt. När kolan nått 125-130 grader (eller håller för ett kulprov) rörs nötterna i.
Kolan slås upp på smörpapper eller i små knäckformar och ställs svalt till den stelnat. Skär eller klipp kolan när den blir svalnat.



Kommentar av hanna
20 mars 2010

hahah ja :)

Kommentar av Olle
8 januari 2009

Ja det tog nog nästan 2 timmar! Men gott blev det! : )

Kommentar av ELIN
7 december 2008

skulle snarare säga 1 timme och 15 minuter hehe :D


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

fisksoppa.se

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu


Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

Skaffa några auberginer så har du kommit en bra bit på väg mot helgmiddan. Få grönsaker är så tacksamma att använda till ugnsrätter, och de är lätta att krydda efter egen smak. Fyll med någonting gott och gratinera halvorna. Köttfärsfyllning eller vegetariskt går lika fint. Eller laga god moussaka! Kanske gratinerar du dem med kyckling och tomat? En god auberginedip är heller inte fel till plockmaten!

 helgmenyn.se