Mörk chokladkola

Chokladkola med ett täcke av mörk choklad.

 

  • 3 dl grädde
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 4 msk kakao
  • 3 msk smör
  • 1 tsk ättikssprit, 12%
  • 100 gram mörk choklad.


Koka samman grädde, strösocker och sirap. Vispa ner kakaon, sikta den gärna genom ett durksalg för att minska risken för klumpar. När kolan småkokat i 10-15 minuter och har en temperatur på 120 grader (det går också att göra kulprovet) så tas kastrullen av värmen och smöret och ättikan rörs i. Slå upp på smörpapper och ställ svalt. Under tiden; smält chokladen i vattenbad. När kolan svalnat något penslas ytan med den smälta chokladen. När chokladen stelnat lite, skär kolan i bitar.



Kommentar av lillasmilla
5 december 2010

Det ska vara vispgrädde, 40%

Kommentar av Johanna
14 december 2009

mums mums, denna va jätte god, den kommer jag göra mer av nu när det är jul

Kommentar av joannanananananananannna:)
14 december 2009

HEJ!! Dom är asgoda!!

Kommentar av skåningen
16 december 2009

dom blev skiiiiiiiiit bra :)

hare gött ;)

Kommentar av Mia
23 december 2009

great verkligen :D

Kommentar av Linda
2 januari 2010

Står just nu och kokar kolan för fulla muggar! Blir nog bra det här... mums!

Kommentar av sara
23 maj 2010

är det vanlig grädde eller vispgrädde eller matlagnings grädde snälla kan någon svara

Redaktionens kommentar
Vispgrädde har vi använt i recepten.


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se

Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

bakakaka.se


Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

Små och spröda skorpor passar många gånger när en mjuk kaka känns för mycket. Perfekta att ha färdiga i glas- eller plåtburk och bara ta fram när det kommer gäster. Den klassiska mandelskorpan gör sig också bra som tilltugg på ostbrickan eller buffén. En härligt spröd citronskorpa passar lika fint med ett mousserande vitt vin som till teet. Den som inte kan slita sig från chokladen bakar chokladskorpor och serverar till espresson eller latten. Stiligt och riktigt gott som går åt, så baka många!

 bakakaka.se