Mjölkfri kola


Mjölkfri kola för den som inte tål mjölkprodukter.

  • 1 dl strösocker
  • 50 gram, eller cirka 4 matskedar mjölkfritt maragarin
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 matsked vetemjöl
  • 4 matskedar kakao
  • 1 tesked vaniljpulver


Rör samman ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och rör slätt. Gör kulprovet efter cirka fem minuters koktid. När smeten går att forma till en kula slås den upp på smör- eller bakplåtspapper. Ställ svalt och klipp eller skär kolan när den svalnat något.
 



Kommentar av osignerat
12 november 2013

Hej! är det absolut nödvändigt med vetemjöl i smeten? jag är desvärre både mjölk och gluten allergiker! :/ kanske man kan ersätta mjölet med något annat?

Redaktionens kommentar
Vi har inte testat någon glutenfri variant och har därför inte facit i hand, men det borde gå bra att byta vetemjöl mot potatis- eller majsmjöl.
Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Johanna
22 juni 2016

Jag har gjort något liknande med Lailas gula glutenfri mjölblandning. Gick jättebra

Kommentar av sockeralergiker
3 september 2011

Har ni sockerfri kola?

Kommentar av osignerat
24 november 2010

har ni inte mjölkfri gräddkola????

Kommentar av Malin
23 september 2009

Det går lika bra med mjölkfritt smör i alla era recept! Är man allergisk mot mjölk(protein) eller känslig mot laktos byter man nog automatiskt ut smöret till det som passar en. MEN det blir INTE MJÖLKFRI kola bara för att man tar laktosfritt smör, då heter det laktosfri kola. Det är samma sak som att vara allergisk mot kaffe. Tar du bort sockret i kaffet = laktos, så finns ju fortfarande kaffet kvar = mjölken!

Tack för enkla recept som är jättegoda!

Redaktionens kommentar
Okej... vi uttryckte oss lite slarvigt. Vi vet skillnaden mellan laktosintollerans och mjölkproteinallergi.
Kommentar av gafjweg hsuger
9 augusti 2009

syndatt det inte finns nåt utan mjölk och utan sirap -.- ja menar vem har sirap hemme xd

Redaktionens kommentar
Sirap? Det har väl alla hemma?
Kommentar av jag
5 december 2009

Jag är inte alergisk mot mjölk, men hade ingen grädde hemma som man nästan alltid annars behöver, och jag körde med vanligt margarin, funkade jättebra o goda blev dom :)

Kommentar av Hanna
21 december 2009

Våga även att göra mjölkfria varianter av de andra recepten där man byter ut grädde och smör mot Oatleys matlagningsbas och mjölkfritt margarin. Har själv precis gjort vaniljkolan på detta sätt med lyckat resultat. Lycka till!


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

pastarecept.nu

Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

pastarecept.nu


Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

Pizzabotten, ost och ... tomatsås? Nej, på en vit pizza skippar vi tomatsåsen och får en riktigt krispig botten, penslad med olivolja. Potatis i lövtunna skivor tillsammans med vitlök och färskost blir en elegant, snabblagad pizza. Pizza ai funghi ska förstås toppas med en nypa torkad svamp och smörfrästa champinjoner som gör smaken mustigare. För den som är mindre vågad av sig går capricciosa alltid hem!

 bakapizza.se