Mjölkfri kola


Mjölkfri kola för den som inte tål mjölkprodukter.

  • 1 dl strösocker
  • 50 gram, eller cirka 4 matskedar mjölkfritt maragarin
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 matsked vetemjöl
  • 4 matskedar kakao
  • 1 tesked vaniljpulver


Rör samman ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och rör slätt. Gör kulprovet efter cirka fem minuters koktid. När smeten går att forma till en kula slås den upp på smör- eller bakplåtspapper. Ställ svalt och klipp eller skär kolan när den svalnat något.
 



Kommentar av osignerat
12 november 2013

Hej! är det absolut nödvändigt med vetemjöl i smeten? jag är desvärre både mjölk och gluten allergiker! :/ kanske man kan ersätta mjölet med något annat?

Redaktionens kommentar
Vi har inte testat någon glutenfri variant och har därför inte facit i hand, men det borde gå bra att byta vetemjöl mot potatis- eller majsmjöl.
Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Johanna
22 juni 2016

Jag har gjort något liknande med Lailas gula glutenfri mjölblandning. Gick jättebra

Kommentar av sockeralergiker
3 september 2011

Har ni sockerfri kola?

Kommentar av osignerat
24 november 2010

har ni inte mjölkfri gräddkola????

Kommentar av Malin
23 september 2009

Det går lika bra med mjölkfritt smör i alla era recept! Är man allergisk mot mjölk(protein) eller känslig mot laktos byter man nog automatiskt ut smöret till det som passar en. MEN det blir INTE MJÖLKFRI kola bara för att man tar laktosfritt smör, då heter det laktosfri kola. Det är samma sak som att vara allergisk mot kaffe. Tar du bort sockret i kaffet = laktos, så finns ju fortfarande kaffet kvar = mjölken!

Tack för enkla recept som är jättegoda!

Redaktionens kommentar
Okej... vi uttryckte oss lite slarvigt. Vi vet skillnaden mellan laktosintollerans och mjölkproteinallergi.
Kommentar av gafjweg hsuger
9 augusti 2009

syndatt det inte finns nåt utan mjölk och utan sirap -.- ja menar vem har sirap hemme xd

Redaktionens kommentar
Sirap? Det har väl alla hemma?
Kommentar av jag
5 december 2009

Jag är inte alergisk mot mjölk, men hade ingen grädde hemma som man nästan alltid annars behöver, och jag körde med vanligt margarin, funkade jättebra o goda blev dom :)

Kommentar av Hanna
21 december 2009

Våga även att göra mjölkfria varianter av de andra recepten där man byter ut grädde och smör mot Oatleys matlagningsbas och mjölkfritt margarin. Har själv precis gjort vaniljkolan på detta sätt med lyckat resultat. Lycka till!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Morotskaka

Lätt och god

Lättbakad och saftig - men också mager. Prova ett gott recept på morotskaka utan onödiga kalorier.

morotskaka.com

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se


Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

Sallad är allroundrätten som passar såväl förrätt som huvudrätt. Och visst kan en sallad mätta: Prova en ny matig sallad till kvällen. Sallad på quinoa och ruccola är smakrikt och läckert med stil! Laga en läcker pastasallad med pesto eller gör klassisk rissallad med tärnad skinka, ost och ägghalvor. Gillar du fetaost är den klassiska fetaostsalladen ett gott och snabblagat val. Ett hembakat bröd till och du har en festmåltid i all enkelhet!

 salladsrecept.se