Mjölkfri kola


Mjölkfri kola för den som inte tål mjölkprodukter.

  • 1 dl strösocker
  • 50 gram, eller cirka 4 matskedar mjölkfritt maragarin
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 matsked vetemjöl
  • 4 matskedar kakao
  • 1 tesked vaniljpulver


Rör samman ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och rör slätt. Gör kulprovet efter cirka fem minuters koktid. När smeten går att forma till en kula slås den upp på smör- eller bakplåtspapper. Ställ svalt och klipp eller skär kolan när den svalnat något.
 



Kommentar av osignerat
12 november 2013

Hej! är det absolut nödvändigt med vetemjöl i smeten? jag är desvärre både mjölk och gluten allergiker! :/ kanske man kan ersätta mjölet med något annat?

Redaktionens kommentar
Vi har inte testat någon glutenfri variant och har därför inte facit i hand, men det borde gå bra att byta vetemjöl mot potatis- eller majsmjöl.
Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Johanna
22 juni 2016

Jag har gjort något liknande med Lailas gula glutenfri mjölblandning. Gick jättebra

Kommentar av sockeralergiker
3 september 2011

Har ni sockerfri kola?

Kommentar av osignerat
24 november 2010

har ni inte mjölkfri gräddkola????

Kommentar av Malin
23 september 2009

Det går lika bra med mjölkfritt smör i alla era recept! Är man allergisk mot mjölk(protein) eller känslig mot laktos byter man nog automatiskt ut smöret till det som passar en. MEN det blir INTE MJÖLKFRI kola bara för att man tar laktosfritt smör, då heter det laktosfri kola. Det är samma sak som att vara allergisk mot kaffe. Tar du bort sockret i kaffet = laktos, så finns ju fortfarande kaffet kvar = mjölken!

Tack för enkla recept som är jättegoda!

Redaktionens kommentar
Okej... vi uttryckte oss lite slarvigt. Vi vet skillnaden mellan laktosintollerans och mjölkproteinallergi.
Kommentar av gafjweg hsuger
9 augusti 2009

syndatt det inte finns nåt utan mjölk och utan sirap -.- ja menar vem har sirap hemme xd

Redaktionens kommentar
Sirap? Det har väl alla hemma?
Kommentar av jag
5 december 2009

Jag är inte alergisk mot mjölk, men hade ingen grädde hemma som man nästan alltid annars behöver, och jag körde med vanligt margarin, funkade jättebra o goda blev dom :)

Kommentar av Hanna
21 december 2009

Våga även att göra mjölkfria varianter av de andra recepten där man byter ut grädde och smör mot Oatleys matlagningsbas och mjölkfritt margarin. Har själv precis gjort vaniljkolan på detta sätt med lyckat resultat. Lycka till!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se


Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

Förr var ett välfyllt kakfat en förutsättning för ett lyckat kalas. Och många klassiska småkakor tål att provas! De är lättbakade, går fort att göra och smakar fantastiskt till kaffet!

Baka finska pinnar, chokladbröd, drömmar, syltkakor eller prova ett nytt recept på russinkakor och du kommer snart att stå där med sju sorters småkakor på fatet.

De flesta småkakor tål dessutom att frysas eller förvars i rumstemperatur lång tid. Om det nu blir några kvar att spara efter provsmakningen vill säga...

 bakakaka.se