Mandelkola


Kola med grovt mandelhack.

  • 3 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 2 msk kakao
  • 1 msk smör
  • 25 hackade sötmandlar


Rör samman alla ingredienserna utom mandlarna. Skålla hälften av mandlarna i hett vatten och skala och grovhacka dem (om de inte är skalad). Hacka de övriga mandlarna med skalet kvar.
Koka upp kolasmeten och låt småkoka i cirka 15 minuter, eller till smeten nått cirka 120 grader. Gör kulprovet. Häll upp smeten på bakplåtspapper i en mindre långpanna eller ugnsform. Strö över den hackade mandeln och ställ svalt. Skär i bitar när kolan stelnat något.



Kommentar av J687
20 januari 2010

underbart gott!!!! kan knappt sluta äta! jag lovar att jag har lagt på mig! men det kvittar när man kan äta nåt som är så gott!!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se


Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

Över hela Sverige äter vi semlor just nu. Vad en riktigt bra semla är råder det delade meningar om. Vissa vill äta sin semla som en traditionell hetvägg med varm mjölk. Andra föredrar någon ny variant eller startar mjukt med mindre semlor för att inte få nog för tidigt. Passa på att njuta av en god svensk tradition!

 semlor.nu