Pepparkakskola

En kul kolasmak, perfekt till julen.
 

  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk mald kanel
  • 2 tsk mald kardemumma


Koka samman alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Rör väl medan kolan kokar. Gör kulprovet efter cirka 20 minuter. Använder du en termometer bör temperaturen ligga runt 120-130 grader. När smeten klarar ett kulprov kan kolan slås upp på smörat bakplåtspapper. Låt svalna och klipp i bitar. Lägg upp bitarna på smörpapper och pudra över florsocker innan servering.



Kommentar av ebbas fråga
5 december 2012

Ibland kan det vadå?

Kommentar av Vickan
18 januari 2011

Borde funka med lite aromatisk tinktur från Apoteket?

Kommentar av Ullis
22 november 2009

låter det inte väl mkt med en msk kanel?

Kommentar av Wendy
13 december 2009

Jag tog lite under 1 msk kanel vilket blev bra, däremot var 2 tsk kardemumma för mycket. Det blev väldigt starkt...


Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se

Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

efterratter.se


Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

Pasta i ugn är perfekt festmat för många gäster. Och många gånger är den enkla det allra bästa. Gör en klassisk lasagne bolognese och lägg lite extra tid på såsen. En bra köttfärssås, kokad på låg värme med kryddor, grönsaker och lite rökt fläsk lyfter lasagnen till helt nya höjder.
Vegetariskt? Välj den snart lika klassiska varianten, lasagne med fetaost. Krämig, smakrik med grönsaker och med den varma fetaosten som sätter rätt fart på smakerna.
Vill du trots det variera är utbudet rikligt. Allt från höstlasagne gjord på lammfärs till en läcker lasagne med färskost och svamp
Kort sagt: En riktigt god lasagne är svårslagen!

 lasagne.nu