Pepparkakskola

En kul kolasmak, perfekt till julen.
 

  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk mald kanel
  • 2 tsk mald kardemumma


Koka samman alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Rör väl medan kolan kokar. Gör kulprovet efter cirka 20 minuter. Använder du en termometer bör temperaturen ligga runt 120-130 grader. När smeten klarar ett kulprov kan kolan slås upp på smörat bakplåtspapper. Låt svalna och klipp i bitar. Lägg upp bitarna på smörpapper och pudra över florsocker innan servering.



Kommentar av ebbas fråga
5 december 2012

Ibland kan det vadå?

Kommentar av Vickan
18 januari 2011

Borde funka med lite aromatisk tinktur från Apoteket?

Kommentar av Ullis
22 november 2009

låter det inte väl mkt med en msk kanel?

Kommentar av Wendy
13 december 2009

Jag tog lite under 1 msk kanel vilket blev bra, däremot var 2 tsk kardemumma för mycket. Det blev väldigt starkt...


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

scones.se

Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

efterratter.se


Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

Chocolate chip cookies i all ära, men ibland är det bra att gå tillbaka till klassikerna för att njuta rena, goda smaker till fikat. Ett välfyllt kakfat med enkla småkakor är en garanterad njutning för alla livsnjutare. Välkända kakor som schackrutor, chokladbröd, kolakakor eller syltkakor fyllda med din favoritsylt. Kanske några spröda kringlor, doppade i pärlsocker? Eller finska pinnar? Själva gillar vi klassiska smaker med russin och mandel i spröda mandelkakor!
De flesta småkakor är lika lättbakade som de är lätta att äta. Som tur är passar de att baka många och frysa in – de tinar på några minuter och är perfekt att ta fram när det plötsligt är läge för finfika! Kanske är det läge att baka en plåt just idag?

 smakakor.se