Knäck


Ett måste för många till jul, men varför inte året om?
 

  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mandel
  • 15 g smör

 

40-50 stycken.

      
Koka samman grädden, socker och sirap. Låt koka ordentligt och räkna med att koka knäcken i minst 30 minuter. Använder du en termometer ska den visa på cirka 140 grader för en fast, lite hårdare knäck. (För mjukare värm till 120-125, vid 150-160 grader blir kolan riktigt hård.)

Skålla och skala mandeln. Rulla den i en handduk, så släpper skalen lätt. Hacka mandeln grovt med kniv.

Mär temperaturen eller gör kulprovet. När smeten är uppe i temperatur och håller för kulprovet så blanda ner smöret och mandeln.

Slå upp smeten i knäckformar och låt formarna stå svalt men inte kallt tills de stelnat.



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Tina
18 december 2017

Min knäck smakar bränt vid 125 grader. Får kasta. Vad är hemligheten till en god och HÅRD knäck?

Kommentar av osignerat
22 december 2012

Nu ska receptet testas, jag återkommer med svar om hur det blev :)

Kommentar av Knääck<3
22 december 2011

En jul utan knäck är som en tryffel utan choklad :D

Kommentar av osignerat
17 december 2011

dom var goda

Kommentar av osignerat
27 november 2011

Om knäcken inte stelnat i formarna, gör som jag gjorde. Sätt in plåten med knäcken i ugnen på 150 grader. De började då att bubbla i formarna och efter en stund (några minuter) tog jag ut plåten och vips hade knäcken blivit hård.....

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
19 december 2016

Åååh tusen tack för tipset

Kommentar av osignerat
12 december 2010

Jag följde receptet till 100% och efter en kvart så var smeten i kastrullen totalt bränd, vad gjorde jag för fel? :/

Svar av Namn/signatur
11 december 2011

rör om hela tiden

Kommentar av Josefine
7 augusti 2009

Behöver kokas väldigt länge, har kokat en timme. Kanske man ska använda mindre grädde?

Kommentar av amanda
25 november 2009

Vi brukar göra knäck men den stelnar ALDRIG för många år sedan lyckades vi alltid men inte längre ?

Kommentar av alexandra
13 december 2009

jag ska pröva nu !! :) önska mej lycka till :)

har aldrig gjort förut :P

Kommentar av annika
15 december 2009

Till hur många räcker detta receptet? vad gör man ifall smeten har svårt för att stelna?

Redaktionens kommentar
Högre värme och längre koktid, använd helst en termometer.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

kladdkakor.se

Påskfika

Fika med påsktårta

Långhelgen till påsk ger gott om tid för såväl fika som trerätters, så baka en stilig påsktårta och bjud vänner och familj!

bakatårta.se


Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se