Knäck


Ett måste för många till jul, men varför inte året om?
 

  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mandel
  • 15 g smör

 

40-50 stycken.

      
Koka samman grädden, socker och sirap. Låt koka ordentligt och räkna med att koka knäcken i minst 30 minuter. Använder du en termometer ska den visa på cirka 140 grader för en fast, lite hårdare knäck. (För mjukare värm till 120-125, vid 150-160 grader blir kolan riktigt hård.)

Skålla och skala mandeln. Rulla den i en handduk, så släpper skalen lätt. Hacka mandeln grovt med kniv.

Mär temperaturen eller gör kulprovet. När smeten är uppe i temperatur och håller för kulprovet så blanda ner smöret och mandeln.

Slå upp smeten i knäckformar och låt formarna stå svalt men inte kallt tills de stelnat.



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Tina
18 december 2017

Min knäck smakar bränt vid 125 grader. Får kasta. Vad är hemligheten till en god och HÅRD knäck?

Kommentar av osignerat
22 december 2012

Nu ska receptet testas, jag återkommer med svar om hur det blev :)

Kommentar av Knääck<3
22 december 2011

En jul utan knäck är som en tryffel utan choklad :D

Kommentar av osignerat
17 december 2011

dom var goda

Kommentar av osignerat
27 november 2011

Om knäcken inte stelnat i formarna, gör som jag gjorde. Sätt in plåten med knäcken i ugnen på 150 grader. De började då att bubbla i formarna och efter en stund (några minuter) tog jag ut plåten och vips hade knäcken blivit hård.....

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
19 december 2016

Åååh tusen tack för tipset

Kommentar av osignerat
12 december 2010

Jag följde receptet till 100% och efter en kvart så var smeten i kastrullen totalt bränd, vad gjorde jag för fel? :/

Svar av Namn/signatur
11 december 2011

rör om hela tiden

Kommentar av Josefine
7 augusti 2009

Behöver kokas väldigt länge, har kokat en timme. Kanske man ska använda mindre grädde?

Kommentar av amanda
25 november 2009

Vi brukar göra knäck men den stelnar ALDRIG för många år sedan lyckades vi alltid men inte längre ?

Kommentar av alexandra
13 december 2009

jag ska pröva nu !! :) önska mej lycka till :)

har aldrig gjort förut :P

Kommentar av annika
15 december 2009

Till hur många räcker detta receptet? vad gör man ifall smeten har svårt för att stelna?

Redaktionens kommentar
Högre värme och längre koktid, använd helst en termometer.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

efterratter.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se


Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

Det är någonting speciellt med hembakat bröd. Doften som sprider sig i köket och känslan av enkel lyx när man slår sig ner vid frukostbordet med en hel korg nybakta frukostbullar.
Ska det vara grovt eller fint? Välj dina favoriter efter smak! Klassiska scones går allra fortast och är mångas favorit. Andra vill ha lite tuggmostånd som mättar och väljer rågbullar med linfrön – både nyttigt och gott! Eller gör saftiga morotsbullar och lyxiga honungsbullar med aprikoser.
Klassiska frallor med det rätta fraset passar alltid till en långfrukost, precis som mjuka tekakor. Själva vill vi ha mjuka grahamsbullar – ett bra sätt att vakna lagom nyttig och garanterat gott!

 frukostbullar.se