Knäck


Ett måste för många till jul, men varför inte året om?
 

  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mandel
  • 15 g smör

 

40-50 stycken.

      
Koka samman grädden, socker och sirap. Låt koka ordentligt och räkna med att koka knäcken i minst 30 minuter. Använder du en termometer ska den visa på cirka 140 grader för en fast, lite hårdare knäck. (För mjukare värm till 120-125, vid 150-160 grader blir kolan riktigt hård.)

Skålla och skala mandeln. Rulla den i en handduk, så släpper skalen lätt. Hacka mandeln grovt med kniv.

Mär temperaturen eller gör kulprovet. När smeten är uppe i temperatur och håller för kulprovet så blanda ner smöret och mandeln.

Slå upp smeten i knäckformar och låt formarna stå svalt men inte kallt tills de stelnat.



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Tina
18 december 2017

Min knäck smakar bränt vid 125 grader. Får kasta. Vad är hemligheten till en god och HÅRD knäck?

Kommentar av osignerat
22 december 2012

Nu ska receptet testas, jag återkommer med svar om hur det blev :)

Kommentar av Knääck<3
22 december 2011

En jul utan knäck är som en tryffel utan choklad :D

Kommentar av osignerat
17 december 2011

dom var goda

Kommentar av osignerat
27 november 2011

Om knäcken inte stelnat i formarna, gör som jag gjorde. Sätt in plåten med knäcken i ugnen på 150 grader. De började då att bubbla i formarna och efter en stund (några minuter) tog jag ut plåten och vips hade knäcken blivit hård.....

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
19 december 2016

Åååh tusen tack för tipset

Kommentar av osignerat
12 december 2010

Jag följde receptet till 100% och efter en kvart så var smeten i kastrullen totalt bränd, vad gjorde jag för fel? :/

Svar av Namn/signatur
11 december 2011

rör om hela tiden

Kommentar av Josefine
7 augusti 2009

Behöver kokas väldigt länge, har kokat en timme. Kanske man ska använda mindre grädde?

Kommentar av amanda
25 november 2009

Vi brukar göra knäck men den stelnar ALDRIG för många år sedan lyckades vi alltid men inte längre ?

Kommentar av alexandra
13 december 2009

jag ska pröva nu !! :) önska mej lycka till :)

har aldrig gjort förut :P

Kommentar av annika
15 december 2009

Till hur många räcker detta receptet? vad gör man ifall smeten har svårt för att stelna?

Redaktionens kommentar
Högre värme och längre koktid, använd helst en termometer.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

kaffedrinkar.se

Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

kladdkakor.se


Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

På grillen får halloumiosten fin yta och färg samt ett segt inre. I burgaren blir det gott med lite chilisting, sallad och grillade grönsaker som paprika och aubergine. Även på grillspett passar halloumin bra för att ge mättnad - varför inte duka upp en buffé med tillbehör till grönsaker och ost? Fyllda grillade tomater gör sig bättre som förrätt. De döljer varm fetaost smaksatt med örter och citron i sitt inre. Så, fest på ost vid grillen rekommenderas!

 grillrecept.nu