Knäck


Ett måste för många till jul, men varför inte året om?
 

  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mandel
  • 15 g smör

 

40-50 stycken.

      
Koka samman grädden, socker och sirap. Låt koka ordentligt och räkna med att koka knäcken i minst 30 minuter. Använder du en termometer ska den visa på cirka 140 grader för en fast, lite hårdare knäck. (För mjukare värm till 120-125, vid 150-160 grader blir kolan riktigt hård.)

Skålla och skala mandeln. Rulla den i en handduk, så släpper skalen lätt. Hacka mandeln grovt med kniv.

Mär temperaturen eller gör kulprovet. När smeten är uppe i temperatur och håller för kulprovet så blanda ner smöret och mandeln.

Slå upp smeten i knäckformar och låt formarna stå svalt men inte kallt tills de stelnat.



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Tina
18 december 2017

Min knäck smakar bränt vid 125 grader. Får kasta. Vad är hemligheten till en god och HÅRD knäck?

Kommentar av osignerat
22 december 2012

Nu ska receptet testas, jag återkommer med svar om hur det blev :)

Kommentar av Knääck<3
22 december 2011

En jul utan knäck är som en tryffel utan choklad :D

Kommentar av osignerat
17 december 2011

dom var goda

Kommentar av osignerat
27 november 2011

Om knäcken inte stelnat i formarna, gör som jag gjorde. Sätt in plåten med knäcken i ugnen på 150 grader. De började då att bubbla i formarna och efter en stund (några minuter) tog jag ut plåten och vips hade knäcken blivit hård.....

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
19 december 2016

Åååh tusen tack för tipset

Kommentar av osignerat
12 december 2010

Jag följde receptet till 100% och efter en kvart så var smeten i kastrullen totalt bränd, vad gjorde jag för fel? :/

Svar av Namn/signatur
11 december 2011

rör om hela tiden

Kommentar av Josefine
7 augusti 2009

Behöver kokas väldigt länge, har kokat en timme. Kanske man ska använda mindre grädde?

Kommentar av amanda
25 november 2009

Vi brukar göra knäck men den stelnar ALDRIG för många år sedan lyckades vi alltid men inte längre ?

Kommentar av alexandra
13 december 2009

jag ska pröva nu !! :) önska mej lycka till :)

har aldrig gjort förut :P

Kommentar av annika
15 december 2009

Till hur många räcker detta receptet? vad gör man ifall smeten har svårt för att stelna?

Redaktionens kommentar
Högre värme och längre koktid, använd helst en termometer.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se


Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

Helgrillad kyckling är för många en självklar helgrätt. I dag finns det både svenskuppfödd och kravmärkt kyckling att köpa på många orter. På så sätt kan du styra över kvalitén på djuruppfödning. Dessutom blir den så mycket godare än färdigköpt! Att laga kyckling i ugn är tacksamt och brukar bli bra. Laga helstekt kyckling med yoghurt eller prova ett gott recept på citronkyckling med timjan.

Den som inte har tid utan behöver kortare tid i ugn väljer ostgratinerad kyckling eller kanske baconlindad dragonkyckling.

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu