Julkola

 

En lite segare kola som passar bra till julen. Är lätt att lyckas med men kräver lite längre koktid då den innehåller mycket grädde.

  • 75 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 5 dl grädde
  • 1½ dl ljus sirap
  • 3 tsk äkta vaniljpulver


Rör samman alla ingredienserna utom vaniljen i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör då och då (men inte för ofta). Låt kolan småkoka i uppåt en timme. Gör första kulprovet efter cirka 45 minuter och håll sedan koll på smeten med nya kulprov vad femte minut. Använder du en termometer ska smeten vara 120 grader. När smeten uppnått temperatur eller håller för kulprov kan vaniljen röras i och kolan hälls upp på smörat bakplåtspapper. Det går också fint att fylla den i knäckformar av papper. Eller rulla små strutar av bakplåtspapper och fylla kola i dem. Låt smeten svalna i kallt vattenbad något innan du häller den i formarna.


Kommentar av hanna
16 december 2012

Kan man lägga i lite kakao i smeten? Vet någon om det blir gott?

Redaktionens kommentar

Javisst kan du det! Men ta lite måttligt - annars blir det lätt för mycket chokladsmak.

Kommentar av Ina
23 december 2011

Hej jag lägger in receptet i min kokbok tack!

Kommentar av Inga-Britt
22 december 2011

vilken sorts gädde ska man använda?

Redaktionens kommentar

Vanlig vispgrädde, 40%

Kommentar av johanna
26 november 2011

funderar på att göra i julklapp och lägga i strut och slå in till mina kompisar. :) varsågod för idén, om ni ska göra likadant! :D

Kommentar av E-Magnusson
10 augusti 2011

men blir det här en sån kola som blir seg då eller ? <3

Kommentar av E-Magnusson
10 augusti 2011

den ä bra men brukar ta grädde å håning i å då blir det super bra =D

Svar av E-Magnusson
10 augusti 2011

det skulle stå å enkel kola Cx<3

Kommentar av Hunden Bamse
19 december 2010

Ser gott ut! xD

Kommentar av osignerat
14 december 2010

Det var jätte gott !!! <3

Kommentar av osignerat
9 december 2010

det står inte ens vilken temp det sa va på.. och jag visste inte ens vad kulprov var -.-

Svar av mamma mia
16 december 2010

I menyn till vänster står det vad kulprov är :)

Svar av Susanne
15 november 2012

Det står även i receptet att den ska bli ca 120 grader!

Kommentar av osignerat
5 december 2010

trevlig hemsida! Gör julkolan och den smakar helt sjukt gott! Dock - efter snart 3,5h kokning klarar den fortfarande inte kulprovet. Kan vara värt att tänka på. Men gott ska det bli när den är klar!

Mvh Lars

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

sockerkakor.se

Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

pastarecept.nu


Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

Det är någonting speciellt med hembakat bröd. Doften som sprider sig i köket och känslan av enkel lyx när man slår sig ner vid frukostbordet med en hel korg nybakta frukostbullar.
Ska det vara grovt eller fint? Välj dina favoriter efter smak! Klassiska scones går allra fortast och är mångas favorit. Andra vill ha lite tuggmostånd som mättar och väljer rågbullar med linfrön – både nyttigt och gott! Eller gör saftiga morotsbullar och lyxiga honungsbullar med aprikoser.
Klassiska frallor med det rätta fraset passar alltid till en långfrukost, precis som mjuka tekakor. Själva vill vi ha mjuka grahamsbullar – ett bra sätt att vakna lagom nyttig och garanterat gott!

 frukostbullar.se