Julkola

 

En lite segare kola som passar bra till julen. Är lätt att lyckas med men kräver lite längre koktid då den innehåller mycket grädde.

  • 75 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 5 dl grädde
  • 1½ dl ljus sirap
  • 3 tsk äkta vaniljpulver


Rör samman alla ingredienserna utom vaniljen i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör då och då (men inte för ofta). Låt kolan småkoka i uppåt en timme. Gör första kulprovet efter cirka 45 minuter och håll sedan koll på smeten med nya kulprov vad femte minut. Använder du en termometer ska smeten vara 120 grader. När smeten uppnått temperatur eller håller för kulprov kan vaniljen röras i och kolan hälls upp på smörat bakplåtspapper. Det går också fint att fylla den i knäckformar av papper. Eller rulla små strutar av bakplåtspapper och fylla kola i dem. Låt smeten svalna i kallt vattenbad något innan du häller den i formarna.


Kommentar av hanna
16 december 2012

Kan man lägga i lite kakao i smeten? Vet någon om det blir gott?

Redaktionens kommentar

Javisst kan du det! Men ta lite måttligt - annars blir det lätt för mycket chokladsmak.

Kommentar av Ina
23 december 2011

Hej jag lägger in receptet i min kokbok tack!

Kommentar av Inga-Britt
22 december 2011

vilken sorts gädde ska man använda?

Redaktionens kommentar

Vanlig vispgrädde, 40%

Kommentar av johanna
26 november 2011

funderar på att göra i julklapp och lägga i strut och slå in till mina kompisar. :) varsågod för idén, om ni ska göra likadant! :D

Kommentar av E-Magnusson
10 augusti 2011

men blir det här en sån kola som blir seg då eller ? <3

Kommentar av E-Magnusson
10 augusti 2011

den ä bra men brukar ta grädde å håning i å då blir det super bra =D

Svar av E-Magnusson
10 augusti 2011

det skulle stå å enkel kola Cx<3

Kommentar av Hunden Bamse
19 december 2010

Ser gott ut! xD

Kommentar av osignerat
14 december 2010

Det var jätte gott !!! <3

Kommentar av osignerat
9 december 2010

det står inte ens vilken temp det sa va på.. och jag visste inte ens vad kulprov var -.-

Svar av mamma mia
16 december 2010

I menyn till vänster står det vad kulprov är :)

Svar av Susanne
15 november 2012

Det står även i receptet att den ska bli ca 120 grader!

Kommentar av osignerat
5 december 2010

trevlig hemsida! Gör julkolan och den smakar helt sjukt gott! Dock - efter snart 3,5h kokning klarar den fortfarande inte kulprovet. Kan vara värt att tänka på. Men gott ska det bli när den är klar!

Mvh Lars

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

sockerkakor.se

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se


Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Det är lätt att lyckas bra när man lagar mat med kyckling. Köttet är både magert och saftigt och det går lätt att variera rätterna.

Prova baconlindad kycklingfilé med dragon och du får en helgrätt som går att laga både med tanke på miljö och plånbok. I dag finns både kyckling och bacon som är ekologiskt producerat, och de flesta rotfrukter går fint att hitta kravmärkta.

Att krydda kyckling med örtkryddor ger ofta en fin smak, lindar du den i bacon får du dessutom till en bra brytning mellan örterna, den milda kycklingen och det kraftiga i baconet.

Servera med matvete och örtkryddade, ugnsbakade morötter och rödbetor så har du en festmiddag av det robustare slaget, som smakar betydligt mer än du behövt anstränga dig!

Snabbt, lätt och väldigt gott!

Trevlig mathelg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu