Julkola

 

En lite segare kola som passar bra till julen. Är lätt att lyckas med men kräver lite längre koktid då den innehåller mycket grädde.

  • 75 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 5 dl grädde
  • 1½ dl ljus sirap
  • 3 tsk äkta vaniljpulver


Rör samman alla ingredienserna utom vaniljen i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör då och då (men inte för ofta). Låt kolan småkoka i uppåt en timme. Gör första kulprovet efter cirka 45 minuter och håll sedan koll på smeten med nya kulprov vad femte minut. Använder du en termometer ska smeten vara 120 grader. När smeten uppnått temperatur eller håller för kulprov kan vaniljen röras i och kolan hälls upp på smörat bakplåtspapper. Det går också fint att fylla den i knäckformar av papper. Eller rulla små strutar av bakplåtspapper och fylla kola i dem. Låt smeten svalna i kallt vattenbad något innan du häller den i formarna.


Kommentar av hanna
16 december 2012

Kan man lägga i lite kakao i smeten? Vet någon om det blir gott?

Redaktionens kommentar

Javisst kan du det! Men ta lite måttligt - annars blir det lätt för mycket chokladsmak.

Kommentar av Ina
23 december 2011

Hej jag lägger in receptet i min kokbok tack!

Kommentar av Inga-Britt
22 december 2011

vilken sorts gädde ska man använda?

Redaktionens kommentar

Vanlig vispgrädde, 40%

Kommentar av johanna
26 november 2011

funderar på att göra i julklapp och lägga i strut och slå in till mina kompisar. :) varsågod för idén, om ni ska göra likadant! :D

Kommentar av E-Magnusson
10 augusti 2011

men blir det här en sån kola som blir seg då eller ? <3

Kommentar av E-Magnusson
10 augusti 2011

den ä bra men brukar ta grädde å håning i å då blir det super bra =D

Svar av E-Magnusson
10 augusti 2011

det skulle stå å enkel kola Cx<3

Kommentar av Hunden Bamse
19 december 2010

Ser gott ut! xD

Kommentar av osignerat
14 december 2010

Det var jätte gott !!! <3

Kommentar av osignerat
9 december 2010

det står inte ens vilken temp det sa va på.. och jag visste inte ens vad kulprov var -.-

Svar av mamma mia
16 december 2010

I menyn till vänster står det vad kulprov är :)

Svar av Susanne
15 november 2012

Det står även i receptet att den ska bli ca 120 grader!

Kommentar av osignerat
5 december 2010

trevlig hemsida! Gör julkolan och den smakar helt sjukt gott! Dock - efter snart 3,5h kokning klarar den fortfarande inte kulprovet. Kan vara värt att tänka på. Men gott ska det bli när den är klar!

Mvh Lars

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se

Quesadillas

Vardagstacos

Till helgen står tacos på menyn i många svenska hem - varför inte en vanlig vardag? Quesadillas med keso och härligt rökig smak blir gott till soppa eller som matigt mellanmål.

tacorecept.nu


Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

Pasta är mycket mer än spagetti. En enkel tagliatelle blir helgmat med en god sås, gärna med bacon och zucchini. Ädelostsås med broccoli, dragonsås med fläskfilé eller en god currysås – alla lyfter pastan till nya höjder. En klassisk köttfärssås måste inte smaka barnmat och en god, krämig ostsås eller fetaostkräm är allt som behövs som tillbehör till färsk pasta. Sugen på mera? En god tapenade och ett snabbt olivbröd i långpannan så har du menyn!

 pastarecept.nu