Julkola

 

En lite segare kola som passar bra till julen. Är lätt att lyckas med men kräver lite längre koktid då den innehåller mycket grädde.

  • 75 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 5 dl grädde
  • 1½ dl ljus sirap
  • 3 tsk äkta vaniljpulver


Rör samman alla ingredienserna utom vaniljen i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör då och då (men inte för ofta). Låt kolan småkoka i uppåt en timme. Gör första kulprovet efter cirka 45 minuter och håll sedan koll på smeten med nya kulprov vad femte minut. Använder du en termometer ska smeten vara 120 grader. När smeten uppnått temperatur eller håller för kulprov kan vaniljen röras i och kolan hälls upp på smörat bakplåtspapper. Det går också fint att fylla den i knäckformar av papper. Eller rulla små strutar av bakplåtspapper och fylla kola i dem. Låt smeten svalna i kallt vattenbad något innan du häller den i formarna.


Kommentar av hanna
16 december 2012

Kan man lägga i lite kakao i smeten? Vet någon om det blir gott?

Redaktionens kommentar

Javisst kan du det! Men ta lite måttligt - annars blir det lätt för mycket chokladsmak.

Kommentar av Ina
23 december 2011

Hej jag lägger in receptet i min kokbok tack!

Kommentar av Inga-Britt
22 december 2011

vilken sorts gädde ska man använda?

Redaktionens kommentar

Vanlig vispgrädde, 40%

Kommentar av johanna
26 november 2011

funderar på att göra i julklapp och lägga i strut och slå in till mina kompisar. :) varsågod för idén, om ni ska göra likadant! :D

Kommentar av E-Magnusson
10 augusti 2011

men blir det här en sån kola som blir seg då eller ? <3

Kommentar av E-Magnusson
10 augusti 2011

den ä bra men brukar ta grädde å håning i å då blir det super bra =D

Svar av E-Magnusson
10 augusti 2011

det skulle stå å enkel kola Cx<3

Kommentar av Hunden Bamse
19 december 2010

Ser gott ut! xD

Kommentar av osignerat
14 december 2010

Det var jätte gott !!! <3

Kommentar av osignerat
9 december 2010

det står inte ens vilken temp det sa va på.. och jag visste inte ens vad kulprov var -.-

Svar av mamma mia
16 december 2010

I menyn till vänster står det vad kulprov är :)

Svar av Susanne
15 november 2012

Det står även i receptet att den ska bli ca 120 grader!

Kommentar av osignerat
5 december 2010

trevlig hemsida! Gör julkolan och den smakar helt sjukt gott! Dock - efter snart 3,5h kokning klarar den fortfarande inte kulprovet. Kan vara värt att tänka på. Men gott ska det bli när den är klar!

Mvh Lars

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kyckling till helgen

Smakfylld kyckling

Fira helgen med kyckling i ugn! Prova filéer fyllda med kryddig salsiccia.

kycklingrecept.nu

Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

vafflor.se


Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

Att låta middagen sakta koka samman i ugnen medan man själv dukar är en bra början på en god kväll. Bekvämt, tidseffektivt men framförallt gott!
Variera potatisgratängen med en god broccoligratäng och du har ett tillbehör som passar många rätter. Laga gratäng med svamp och paprika – god till fisk och vegetariska ugnsrätter. En gratäng med kyckling och chèvre är mättande och passar som huvudrätt, gärna med kokta grönsaker och en sallad. Eller gör en lyxig potatisgratäng med lax – lättlagat men riktigt gott!

 gratäng.se