Ca 30 kolor

Fransk Chokladkola

Detta är kola för den riktiga festen... Kraftig chokladsmak och lagom seg!

Men du behöver ha en termometer och köksvana - sockerlagen ska bli riktigt varm...

  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vatten (30ml)
  • 80 g glykos

Grovhacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt stå under lock en liten stund. Rör om till en smidig chokladkräm (ganache). Ställ gärna på en varm plats och täck med lock.

Blanda nu socker, vatten och glykos i en kastrull. Vispa samman och koka upp. Passa nu sockerlagen noga och låt koka till 145 graders värme.

Ta kastrullen från värmen och blanda ner chokladkrämen (ganachen). Rör om noga och koka nu kolan till smeten är 122 grader varm.

Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper i botten. Låt kolan stelna över natten i rumstemperatur. Skär sedan i bitar med en vass kniv. Slå in bitarna i lite smörpapper och förvara i rumstemperatur i glasburk eller plåtburk.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se

Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

efteratter.se


Frukostbullar

Baka själv de bästa frukostbullarna

Vill du ha nybakat till frukost på bara 10 minuter? Prova snabba frukostbullarna som du jäser över natten!

Vem vill inte äta nybakade frukostbröd en grå vardagsmorgon? De flesta. Men vem hinner stå och knåda en deg, låta den jäsa länge för att till sist få njuta sin frukost? Inte så många. Men lösningen är att baka frukostbröden på kvällen och låta dem jäsa direkt på plåten under natten. Det är lättare än du tror! Knepet är att använda lite jäst och gärna vetemjöl special som får degen att hålla samman bra.
Prova lite grövre grahamsbullar eller smarta frukostbullar med både råg och vete. Eller baka vårt nya recept på lätta bullar med havre och vete. De är lätta att lyckas med, går snabbt att vänja sig vid och är svåra att sluta baka!

 frukostbullar.se