Ca 30 kolor

Fransk Chokladkola

Detta är kola för den riktiga festen... Kraftig chokladsmak och lagom seg!

Men du behöver ha en termometer och köksvana - sockerlagen ska bli riktigt varm...

  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vatten (30ml)
  • 80 g glykos

Grovhacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt stå under lock en liten stund. Rör om till en smidig chokladkräm (ganache). Ställ gärna på en varm plats och täck med lock.

Blanda nu socker, vatten och glykos i en kastrull. Vispa samman och koka upp. Passa nu sockerlagen noga och låt koka till 145 graders värme.

Ta kastrullen från värmen och blanda ner chokladkrämen (ganachen). Rör om noga och koka nu kolan till smeten är 122 grader varm.

Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper i botten. Låt kolan stelna över natten i rumstemperatur. Skär sedan i bitar med en vass kniv. Slå in bitarna i lite smörpapper och förvara i rumstemperatur i glasburk eller plåtburk.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se

Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

frukostbullar.se


Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

Visst kan det vara gott med en välgjord köttfärssås. Men du kan lätt använda färs för att locka fram andra smaker om du väljer kött från rådjur eller älg. Viltfärsbullar är gott både tillsammans med potatis och som tillbehör till soppa och ett gott bröd. Gör du viltfärslimpa höjder du nivån på köttfärslimpan och får en rätt som fungera fint både som varmrätt och kallskuren på buffén. Prova den tillsammans med kapris på hembakat knäckebröd!

 helgmenyn.se