Varför stelnar kolan inte?

Kolan stelnar inte!

Jag kokar min kola på gasspis och tills temperaturen har uppnått 120 grader. Sen häller jag den i en form med bakplåtspapper i och in i kylen men den stelnar inte. Det blir bara kletigt. Varför stelnar den inte?

- Stina

Det är svårt att svara på vad som är fel. Kolan kan kokas till några grader högre temperatur. Jag tror att boven i dramat är kylskåpet - det är för fuktigt och kan göra kolan kletig. Låt istället stelna i rumstemperatur och förvara sedan torrt i en lufttät burk i rumstemperatur.



Recept och foto: Peppar och salt



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Ellen
14 december 2020

Jag skrapade ner allt i grytan igen och lät det stormkoka utan att röra i kolan i 15 minuter , hade nog kokat den på för svag värme i en timme förut, då blev det bra !




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfria småkakor

Glutenfritt kalas med smaker för alla!

Att ordna riktigt god fika utan vanligt mjöl måste inte vara svårt. Hembakade chokladkakor är småkakor som alla kan njuta av!

glutenfriarecept.se

Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

pajrecept.se


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se