Varför stelnar kolan inte?

Kolan stelnar inte!

Jag kokar min kola på gasspis och tills temperaturen har uppnått 120 grader. Sen häller jag den i en form med bakplåtspapper i och in i kylen men den stelnar inte. Det blir bara kletigt. Varför stelnar den inte?

- Stina

Det är svårt att svara på vad som är fel. Kolan kan kokas till några grader högre temperatur. Jag tror att boven i dramat är kylskåpet - det är för fuktigt och kan göra kolan kletig. Låt istället stelna i rumstemperatur och förvara sedan torrt i en lufttät burk i rumstemperatur.



Recept och foto: Peppar och salt



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Ellen
14 december 2020

Jag skrapade ner allt i grytan igen och lät det stormkoka utan att röra i kolan i 15 minuter , hade nog kokat den på för svag värme i en timme förut, då blev det bra !




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se


Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

Ingen kan vara likgiltig inför lukten av nybakat bröd. Att baka själv har blivit ett intresse som fångar allt fler. Förutom smaken så får du ett bröd du garanterat vet vad det innehåller. Och så kan du anpassa brödet så det passar din smak: Börja dagen med hålkakor, baka eget surdegsbröd till kallskuret och osten eller svänga ihop baguetter som passar soppan. Prova gärna ett nytt recept på grahamsbröd som är perfekt till höstens värmande grytor och soppor! Eller baka mångas favoritbröd – luftigt dinkelbröd till maten.

 hembakatbrod.se