Kristalliserad kola?

Hejsan!

Jag brukar göra ett gammalt recept på julgodis när man gör en slags kola som skal kristallisera sig och lixom smälta i munnen. Det är sällan jag får till det och instruktionerna är inte vidare bra - "kokas länge på låg värme"

Min kola blir oftast stenhård eller mjuk utan att sockra sig.

- Liza

Hejsan,

för att få kolan att kristalliseras gäller det att röra om medan den kokar. Använd gärna en termometer för att kontrollera att kolan är färdig, eller gör kulprovet (se instruktioner under Kulprovet i menyn till vänster). Temperaturen bör ligga mellan cirka 118 grader och 130, där den lägre temperaturen ger mjuk kola och den högre hård.

Lycka till!



Recept och foto: Peppar och salt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Morotskaka

Lätt och god

Lättbakad och saftig - men också mager. Prova ett gott recept på morotskaka utan onödiga kalorier.

morotskaka.com


Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

Kyckling är festmat för många av oss. Och med rätt råvaror och lite tid är det onekligen en läckerhet!

Självklart föder du upp dina egna broilers för att säkra kvaliten och djurhållningen! Inte det? Som tur är finns det ofta bra kyckling att köpa i butiken, svensk och kravmärkt.

Att grilla en kyckling i ugn är lätt och resultatet brukar bli fantastiskt gott. Ett bra tips är att fylla kycklingen med gott innehåll. Lök, äpplen eller svamp ger fin smak. Fyllningen serveras tillsammans med steken och köttet tar också mycket smak från det du stoppar i.

Ett gott recept på grillad kyckling är rödlöksfylld kyckling. Servera rykande varm tillsammans med couscous, bulgur, ris eller ugnsstekta potatishalvor. Gärna lättkokta grönsaker eller en god sallad som sälskap. Med hembakat bröd, smör och ett gott glas rött så är du så långt från färdiggrillat i påse du någonsin kan komma!

Hemlagade hälsningar från pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu