Koka om kola?

Min kola blev för lös. Har redan hällt upp den på plåt, kan jag koka om den för att få den lite hårdare?

- Birgitta

Jag har provat och både lyckats och misslyckats. Om kolan är mycket mjuk och går lätt att värma upp igen kan det vara värt ett försök. Värm försiktigt och använd sedan en termometer för att veta när den är lagom.

Troligtvis är det enklare att använda din kola som kolakräm eller kolasås och helt enkelt koka en ny sats istället.



Recept och foto: Peppar och salt



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Kock-Lasse
20 december 2019

Jag har kokat om både för lös och för hård kola med mycket lyckat resultat. Så länge den inte börjat smaka bränt. Krossa och smält ner den hårda kolan i nån halvdeciliter vatten o rör tills den är helt smält. Koka försiktigt utan omrörning till 122 grader och vipps! Perfekta kolan! Den lösa gör man likadant med, förutom att man får klippa ner den i vattnet, då den ju inte är krossbar på samma sätt.

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Thorbjörn S
18 december 2020

Tusen tack, Kock-Lasse! Jag följde ditt råd och det fungerade utmärkt. Julkolan är räddad!




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu


Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

Det är någonting speciellt med hembakat bröd. Doften som sprider sig i köket och känslan av enkel lyx när man slår sig ner vid frukostbordet med en hel korg nybakta frukostbullar.
Ska det vara grovt eller fint? Välj dina favoriter efter smak! Klassiska scones går allra fortast och är mångas favorit. Andra vill ha lite tuggmostånd som mättar och väljer rågbullar med linfrön – både nyttigt och gott! Eller gör saftiga morotsbullar och lyxiga honungsbullar med aprikoser.
Klassiska frallor med det rätta fraset passar alltid till en långfrukost, precis som mjuka tekakor. Själva vill vi ha mjuka grahamsbullar – ett bra sätt att vakna lagom nyttig och garanterat gott!

 frukostbullar.se