Chokladkola

Monstruöst god kola! Den smakar mer svårlagat än vad den är, så upp med kastrullen på spisen!

 

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 2 msk kakao
  • ev 50 g ljus choklad, att pensla med

 

Blanda grädde, smör, strösocker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och sikta ner kakaon, rör om för att undvika klumpar. Koka samman i cirka 20 minuter och gör kulprovet. När smeten håller för kulprovet, slå upp den i en form klädd med smort bakplåtspapper. Låt svalna. Smält den ljusa chokladen och pensla på kolan. Låt svalna och skär sedan kolan i bitar.





Kommentar av lillasmilla
5 december 2010

Det ska vara vispgrädde, 40%

Kommentar av Johanna
14 december 2009

mums mums, denna va jätte god, den kommer jag göra mer av nu när det är jul

Kommentar av joannanananananananannna:)
14 december 2009

HEJ!! Dom är asgoda!!

Kommentar av skåningen
16 december 2009

dom blev skiiiiiiiiit bra :)

hare gött ;)

Kommentar av Mia
23 december 2009

great verkligen :D

Kommentar av Linda
2 januari 2010

Står just nu och kokar kolan för fulla muggar! Blir nog bra det här... mums!

Kommentar av sara
23 maj 2010

är det vanlig grädde eller vispgrädde eller matlagnings grädde snälla kan någon svara

Redaktionens kommentar
Vispgrädde har vi använt i recepten.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

bakakaka.se

Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

frukostbullar.se


Fisk i ugn

Äppelfylld lax

Helstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat!

Du behöver varken kunna filea fisk eller välja halvfabrikat från frysdisken för en enkel fiskmiddag till helgen. En hel lax i ugn är lekande lätt att lyckas med, sköter sig själv medan du förbereder förrätten och smakar fantastiskt. Fyll med äppel, rödlök och fänkål och du har mat med stil åt ett större sällskap. En god sås gör du på fonden. Bulgursallad och nybakat bröd är gott till. Riktigt god helg!

 helgmenyn.se