Chokladkola

Monstruöst god kola! Den smakar mer svårlagat än vad den är, så upp med kastrullen på spisen!

 

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 2 msk kakao
  • ev 50 g ljus choklad, att pensla med

 

Blanda grädde, smör, strösocker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och sikta ner kakaon, rör om för att undvika klumpar. Koka samman i cirka 20 minuter och gör kulprovet. När smeten håller för kulprovet, slå upp den i en form klädd med smort bakplåtspapper. Låt svalna. Smält den ljusa chokladen och pensla på kolan. Låt svalna och skär sedan kolan i bitar.





Kommentar av lillasmilla
5 december 2010

Det ska vara vispgrädde, 40%

Kommentar av Johanna
14 december 2009

mums mums, denna va jätte god, den kommer jag göra mer av nu när det är jul

Kommentar av joannanananananananannna:)
14 december 2009

HEJ!! Dom är asgoda!!

Kommentar av skåningen
16 december 2009

dom blev skiiiiiiiiit bra :)

hare gött ;)

Kommentar av Mia
23 december 2009

great verkligen :D

Kommentar av Linda
2 januari 2010

Står just nu och kokar kolan för fulla muggar! Blir nog bra det här... mums!

Kommentar av sara
23 maj 2010

är det vanlig grädde eller vispgrädde eller matlagnings grädde snälla kan någon svara

Redaktionens kommentar
Vispgrädde har vi använt i recepten.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com

Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

pajrecept.se


Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

Viltkött har ofta mycket smak och lagar du renskav behöver du sällan krydda med örtkryddor. Låt istället råvarorna hjälpa varandra och locka fram de enkla smakerna.
En klassisk viltskavsgryta med enbär, svamp och lingon värmer och är enkel festmat som passar när man vill ha rejäl, varm mat. Men viltskav från frysen passar lika bra i en pasta carbonara eller i en risotto som får fint mustig smak.
Tillsammans med rotfrukter blir viltskav en god viltskavspytt, eller en renskavspytt som en vildare variant av pyttipanna.
Serverad du renskav med rödbetor och timjan har du en lyxig helgrätt som passar fint med grönsallad och hembakat bröd!
Äter inte alla i sällskapet kött? Det går faktiskt att göra en vegetarisk variant – vegetarisk renskavsgryta på Quorn, som smakar vilt och riktigt bra!

 viltskav.se