Apelsinkola


En kola med choklad- och apelsinsmak.

 

  • 100g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 3 msk ljus sirap
  • Rivet skal av en apelsin, eller 2 msk apelsinmarmelad med skalbitar.
  • 100 gram mörk choklad


Tvätta apelsinen noga. Finriv skalet och samla raspet. (Eller använd marmelad.) Rör samman alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Gör kulprovet efter cirka fem minuter. När kolan är tjock nog slås den upp på smörpapper. Grovhacka chokladen och strö ut den på den varma kolan innan den svalnat. När chokladhacket smält, bred ut det med en tårtspade. Klipp eller skär kolan när den svalnat något men inte helt.



Kommentar av Fia
31 januari 2010

Det här blev ett smärre julmissbruk. Doftar och smakar underbart!

Kommentar av Elina.J
13 augusti 2010

Jag älskar apelsin Crocant (Stavning) så det här är nog också jätte gott :D

Kommentar av Torbjörn B
10 juni 2008

Den här delikata kolan provade jag till mormors födelsedag. Hon vill gärna vara lite modern så till kolan blev det en riktigt het liten dubbel espresso toppad med rivet apelsinskal: mmm-mmm-mmm. Där hettade det till i mormors moderna mamelucker. Prova!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Glutenfria småkakor

Glutenfritt kalas med smaker för alla!

Att ordna riktigt god fika utan vanligt mjöl måste inte vara svårt. Hembakade chokladkakor är småkakor som alla kan njuta av!

glutenfriarecept.se

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se