Apelsinkola


En kola med choklad- och apelsinsmak.

 

  • 100g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 3 msk ljus sirap
  • Rivet skal av en apelsin, eller 2 msk apelsinmarmelad med skalbitar.
  • 100 gram mörk choklad


Tvätta apelsinen noga. Finriv skalet och samla raspet. (Eller använd marmelad.) Rör samman alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Gör kulprovet efter cirka fem minuter. När kolan är tjock nog slås den upp på smörpapper. Grovhacka chokladen och strö ut den på den varma kolan innan den svalnat. När chokladhacket smält, bred ut det med en tårtspade. Klipp eller skär kolan när den svalnat något men inte helt.



Kommentar av Fia
31 januari 2010

Det här blev ett smärre julmissbruk. Doftar och smakar underbart!

Kommentar av Elina.J
13 augusti 2010

Jag älskar apelsin Crocant (Stavning) så det här är nog också jätte gott :D

Kommentar av Torbjörn B
10 juni 2008

Den här delikata kolan provade jag till mormors födelsedag. Hon vill gärna vara lite modern så till kolan blev det en riktigt het liten dubbel espresso toppad med rivet apelsinskal: mmm-mmm-mmm. Där hettade det till i mormors moderna mamelucker. Prova!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Lyxig kladdkaka

Dags för en härlig långfika i helgen? Prova nya, goda recept på kladdkaka med jordnötter!

kladdkakor.se

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se


Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se