Apelsinkola


En kola med choklad- och apelsinsmak.

 

  • 100g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 3 msk ljus sirap
  • Rivet skal av en apelsin, eller 2 msk apelsinmarmelad med skalbitar.
  • 100 gram mörk choklad


Tvätta apelsinen noga. Finriv skalet och samla raspet. (Eller använd marmelad.) Rör samman alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Gör kulprovet efter cirka fem minuter. När kolan är tjock nog slås den upp på smörpapper. Grovhacka chokladen och strö ut den på den varma kolan innan den svalnat. När chokladhacket smält, bred ut det med en tårtspade. Klipp eller skär kolan när den svalnat något men inte helt.



Kommentar av Fia
31 januari 2010

Det här blev ett smärre julmissbruk. Doftar och smakar underbart!

Kommentar av Elina.J
13 augusti 2010

Jag älskar apelsin Crocant (Stavning) så det här är nog också jätte gott :D

Kommentar av Torbjörn B
10 juni 2008

Den här delikata kolan provade jag till mormors födelsedag. Hon vill gärna vara lite modern så till kolan blev det en riktigt het liten dubbel espresso toppad med rivet apelsinskal: mmm-mmm-mmm. Där hettade det till i mormors moderna mamelucker. Prova!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

smulpaj.se

Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

efteratter.se


Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

Ingen kan vara likgiltig inför lukten av nybakat bröd. Att baka själv har blivit ett intresse som fångar allt fler. Förutom smaken så får du ett bröd du garanterat vet vad det innehåller. Och så kan du anpassa brödet så det passar din smak: Börja dagen med hålkakor, baka eget surdegsbröd till kallskuret och osten eller svänga ihop baguetter som passar soppan. Prova gärna ett nytt recept på grahamsbröd som är perfekt till höstens värmande grytor och soppor! Eller baka mångas favoritbröd – luftigt dinkelbröd till maten.

 hembakatbrod.se